vineri, 20 iunie 2008

Bonton

Mica localitate Bonagia, de pe coasta vestică a Siciliei, a fost, în perioada 6-8 iunie, gazda celei de-a treia reuniuni internaţionale dedicate tonului roşu şi produselor pe bază de ton. Sub genericul “Bonton”, organizatorii au chemat participanţii la o masă rotundă pentru a vorbi despre cauzele dispariţiei, treptate, a meseriei tradiţionale de pescar de ton şi despre viitorul produselor congelate din peşte. În piaţa comunei, aflată chiar pe malul Mediteranei, au avut loc degustări de produse din ton şi vinuri siciliene (între care şi celebrul Marsala), demonstraţii gastronomice, lansări de carte (între ele, bestsellerul “Mafia siciliană pe înţelesul turiştilor”). Reprezentantul Camerei de Comerţ din Trapani, Vincenzo Tedesco, unul dintre animatorii “Bonton”, spunea, pe bună dreptate, la închiderea manifestării, că deşi tonul nu se mai pescuieşte azi, la Bonagia, fascinaţia lui în lumea pescarilor e la fel de mare ca acum 3.000 de ani.

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 18 iunie 2008

Niciun comentariu: